15/3/16

ΕΠΑΛ ΣΤΟ «ΛΥΡΙΚΟ», 2015

Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ «ΛΥΡΙΚΟ»
      Εν όψει της σημερινής 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, και ως διευθυντής του 1ου και ακολούθως του 2ου ΕΠΑΛ Κερκύρας, καταθέτω αναρμοδίως την πρόταση περί οριστικής διευθέτησης της σχολικής στέγης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ), αφού πρώτον παρατηρήσω ότι δεν ερωτήθην αρμοδίως. (Γιατί να ερωτηθώ άλλωστε; Έχω καμία σχέση με τα ΕΠΑΛ;)
      Το «Λυρικό», στα Παγκρατέικα, ευτύχησε να ναυαγήσει πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι του – καθώς είναι βέβαιον ότι θα ναυαγούσε ατάκτως στην πορεία ως μη βιώσιμο οικονομικά. (Αξιοσημείωτον: οι μελετητές, μαζί με το Τεχνικό μας Επιμελητήριο, που ατυχώς θεώρησαν ως βιώσιμο οικονομικά το εγχείρημα, διεκδικούν ένα ασύλληπτα μεγάλο ποσό από την σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και έχουν ήδη, με δικαστική απόφαση, δεσμεύσει ένα μέρος του ποσού αυτού στην Κεφαλονιά!!!)
      Το ναυάγιο, όμως, του «Λυρικού» άφησε πίσω του στο Δημόσιο, και ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης εισφοράς γης από τους ιδιώτες, 11 στρέμματα «καθαρά» από πλευράς τίτλων και αρχαιολογικών ανασκαφών. Το μόνο που μένει είναι μια νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα αλλάζει την σχετική χρήση από «θεατρική» σε «σχολική», ώστε να κτισθεί στην περιοχή αυτή ένα σύγχρονο συγκρότημα με την καλύτερη δυνατή αρχιτεκτονική και τους επαρκείς χώρους αθλοπαιδιών για τα παιδιά της ΤΕΕ.
      Τα υπό συζήτηση σχέδια περί εμβαλωματικών ή και ριζικών επιδιορθώσεων στο σχολικό συγκρότημα Μαντουκίου, κατά τα προβλεπόμενα από την Μελέτη Αρμένη, είχαν νόημα όταν κατετέθη η σχετική μελέτη. Όμως, από της ημερομηνίας καταθέσεώς της, έχει παρέλθει μια κρίσιμη επταετία και, επομένως, τα τότε υπολογιζόμενα ίσως θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα νέα στοιχεία που επιφέρει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο πανδαμάτωρ χρόνος.
Υστ.1: Όχι έλασσον, εφ’ όσον παραδοσιακώς ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της ΤΕΕ προέρχεται από τα χωριά: Η έδρα του υπεραστικού ΚΤΕΛ πρόκειται άμεσα να μεταφερθεί στην περιοχή Κοτσέλα-Πακγρατέικων.
Υστ.2: Το από τον Δήμο σχεδιαζόμενο στην ίδια περιοχή Παγκρατέικων πάρκινγκ ίσως μπορεί να γίνει υπογείως, όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις.
Υστ.3: Στο χώρο του σημερινού σχολικού συγκροτήματος Μαντουκίου, μπορεί να ανεγερθεί ένα νέο σχολικό συγκρότημα δύο Γενικών Λυκείων, ώστε να αποσυμφορηθεί το κεντρικό σχολικό συγκρότημα των τριών Γενικών Λυκείων. Και σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ.
Υστ.4: Η πρόταση αυτή κατατίθεται ως πρόταση που μπορεί να ενταχθεί σε ένα σοβαρό μακροχρόνιο σχεδιασμό, που θα γίνει με κριτήρια προτεραιοτήτων θεραπείας ενός πάσχοντος οργανισμού. Στο νησί μας είναι η σχολική στέγη της πόλης που πάσχει και δη αυτή της λυκειακής εκπαίδευσης και δη αυτή της τεχνικής επαγγελματικής και δη σε επείγοντα βαθμό. 
Ενημέρωση 16/6/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.